Uputa o načinu evidentiranja rashoda za električnu i toplinsku energiju sukladno Uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije

Ministarstvo financija objavilo je Uputu o načinu evidentiranja rashoda za električnu i toplinsku energiju sukladno Uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, koju možete preuzeti ovdje.

Zbog poremećaja na domaćem tržištu energije, Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije (Narodne novine, br. 104122 i 106122) donesene su privremene posebne mjere za trgovinu električnom energijom te je utvrđen način i uvjeti formiranja cijena za određene kategorije kupaca električne i toplinske energije, koje su na snazi od 1. listopada 2022. te će vrijediti do 31. ožujka

2023. Slijedom navedenoga, a uzimajući u obzir činjenicu kako je cijena električne i toplinske energije definirana Uredbom niža od tržišne, jedinice lokalne i podrudne (regionalne) samouprave te proračunski i izvanproračunski korisnici račune za električnu energiju za listopad i studeni dobili su umanjene za iznos razlike izmedu tržišne i cijene definirane Uredbom.

U Republici Hrvatskoj kućanstva i poslovne subjekte električnom i toplinskom energijom opskrbljuju društva unutar HEP grupe te ostali privatni opskrbljivači. Ovisno o tome, jedinice lokalne i podrudne (regionalne) samouprave te proračunski i izvanproračunski korisnici dobili su sadržajno različite račune za električnu energiju.

Računi se trebaju evidentirati  u okviru odjeljka 3223 Energija u „neto iznosu", odnosno u iznosu umanjenom za razliku izmedu tržišne cijene električne energije i cijene definirane Uredbom odnosno po sniženoj cijeni definiranoj uredbom. Detaljnije vidjeti u samoj Uputi.

Znate li da nakon što se pretplatite na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ OSTVARUJETE PRAVO NA NEOGRANIČEN BROJ BESPLATNIH TELEFONSKIH KONZULTACIJA (BEZ DOKUPA MINUTA) s TEB-ovim savjetnicima svaki radni dan od 8,00 do 14,00 sati?

Pretplatu na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ možete naručiti na sljedećoj poveznici Naruči svoj primjerak FIP-a.

Natrag