U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 12/22 objavljen je članak "Učenici i studenti – utjecaj najavljenih izmjena propisa o porezu na dohodak na njihov status". Autorica članka je Gordana Lončar.

U Hrvatskom saboru je prošlo prvo čitanje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu  na dohodak koji će se odraziti i na učenike i studente, i to kao na uzdržavanu djecu, ali i na primitke koje ostvaruju radom preko učeničkih i studentskih udruga, što je i tema ovoga članka.

Pritom moramo razlikovati iznos do kojega se učenik/student može smatrati uzdržavanim djetetom, s jedne strane, te iznos do kojega primici koje učenik/student ostvari radom preko učeničkih/studentskih udruga ne podliježu oporezivanju, s druge strane. Prema najavljenim izmjenama, o čemu piše autorica članka, doći će do povećanja oba iznosa i to do povećanja:

  • iznosa do kojega se neka osoba može smatrati uzdržavanim članom, uključujući i učenika/studenta (prvim danom od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak - stupanje na snagu predviđeno tijekom prosinca 2022.),
  • neoporezivog iznosa primitaka koje student može ostvariti radom preko učeničkih i studentskih udruga (najavljenim izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak od 1. siječnja 2023.).

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag