U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 4/22 objavljen je članak "Sezonski rad u poljoprivredi". Autorica članka je mr. sc. Mirjana Paić Ćirić.

Način zapošljavanja na privremenim/povremenim poslovima u poljoprivredi propisan je Zakonom o tržištu rada, a način obračuna propisanih obveza Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima. Također se za svaku godinu utvrđuje i najniži dnevni iznos plaće sezonskog radnika u

Ugovor o radu sa sezonskim radnicima u poljoprivredi sklapa se svakodnevnim lijepljenjem kupona. Poslodavac je obvezan: platiti doprinose za MO (I. i II. stup) kupnjom vrijednosnog kupona u dnevnom iznosu (za 2022.) od 25,43 kn;  isplatiti najnižu dnevnu zaradu koja za 2022. iznosi 101,73 kn (neto), što se smatra drugim dohotkom te se obračunava porez (10%) i ev. prirez (doprinosi su plaćeni kupnjom vrijednosnog kupona).

Porez na dohodak i prirez uplaćuju se do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je isplaćena plaća, a iskazuju se na Obrascu JOPPD do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je izvršena isplata. Poslodavci mogu navedenim osobama neoporezivo isplatiti/osigurati smještaj i prehranu, uz iskazivanje u JOPPD.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag