U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 4/22 objavljen je članak "Radno vrijeme i vođenje evidencije radnog vremena mobilnih radnika". Autorica članka je Ljubica Đukanović.

Radno vrijeme i obvezni odmor mobilnih radnika i vozača u cestovnom prijevozu, vremena vožnje i prekidi vožnje u tijeku ili u svezi s vožnjom u cestovnom prometu uređeno je Zakonom o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu (Nar. nov., br. 75/13, 36/15 i 46/17; u nastavku: Zakon).

U Zakon su prenijete Direktive Europskog parlamenta i Vijeća koje se odnose na djelatnost cestovnog prijevoza dok se Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća direktno primjenjuju i imaju prednost u primjeni u odnosu na Zakon.

Zakon se primjenjuje na mobilne radnike koji sudjeluju u aktivnostima cestovnog prijevoza, vozače, kao i na samozaposlene vozače, a njime je propisano i da je mobilni radnik svaki radnik koji čini dio prijevoznog osoblja zaposlenog u tvrtki koja obavlja cestovni prijevoz putnika ili tereta kao javni prijevoz ili prijevoz za vlastite potrebe, uključujući vježbenike i naučnike glede odredaba koje se odnose na odmore mobilnih radnika.

Zakon  se primjenjuje na vozače vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.5 t, vozače vozila čija je dopuštena masa s priključnim vozilom veća od 3.5 t i na autobuse konstruirane ili trajno prilagođene za prijevoz više od devet putnika, uključujući i vozača.

Radno vrijeme mobilnog radnika je ono vrijeme od početka do završetka rada tijekom kojeg se mobilni radnik nalazi na svom radnom mjestu, na raspolaganju poslodavcu i obavlja svoje poslove.

Opširnije o obvezama poslodavaca i mobilnih radnika kao i uređaja za bilježenje radnog vremena mobilnih radnika pročitajte u našem tiskanom izdanju.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag