U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 9/22 objavljen je članak "Prijelaz obveznika poreza na dohodak na porez na dobit". Autor članka je Krešimir Vranar.

Fizičke osobe – porezni obveznici iz čl. 29. Zakona o porezu na dohodak, koje obavljaju samostalne djelatnosti, mogu na vlastiti zahtjev plaćati porez na dobit umjesto poreza na dohodak.

Pisanu izjavu, kojom traže promjenu načina oporezivanja, dostavljaju nadležnoj ispostavi Porezne uprave (PU) do kraja tekuće godine za iduću kalendarsku godinu.

To znači da porezni obveznici koji žele od 1.1.2023. postati obveznici poreza na dobit moraju svoj pisanu izjavu dostaviti ispostavi PU najkasnije do 31.12.2022. Rješenje ispostave PU kojim se usvaja zahtjev poreznog obveznika obvezuje ga sljedeće tri godine.

Autor članka pojašnjava uvjete za promjenu načina oporezivanja s obveznika poreza na dohodak na obveznika poreza na dobit od 1.1.2023. te radnje koje fizička osoba, vezano uz mijenjanje poreznog statusa, mora poduzeti, uz praktični primjer izrade početne bilance.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag