U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 9/22 objavljen je članak "Posredna predopskrba eurom". Autori članka su skupina autora.

Predopskrba je postupak u kojemu Hrvatska narodna banka u gotovinskim centrima opskrbljuje banke gotovim novcem eura prije dana uvođenja eura. Predopskrba banaka gotovim novcem nužna je kako bi banke počevši od 1. siječnja 2023. bile u mogućnosti građanima i poduzećima zamijeniti kunsku eurskom gotovinom u potrebnom obujmu. Nakon što se predopskrbe u gotovinskim centrima, banke će također do 1. siječnja 2023. moći opskrbiti eurima i poslovne subjekte i to u okviru postupka posredne predopskrbe. Mjesec dana prije službenog prelaska na euro početne pakete kovanog novca eura i centa moći će nabaviti i građani, i to u bankama te u poslovnicama Fine i Hrvatske pošte.

Odlukom o predopskrbi gotovim novcem eura (koju će donijeti HNB), bit će uređeni svi detalji vezani uz predopskrbu banaka gotovim novcem eura, sadržaj ugovora o predopskrbi, obvezan sadržaj ugovora o posrednoj predopskrbi, sadržaj izjave o pojednostavljenoj posrednoj predopskrbi, sadržaj početnih paketa eurokovanica i uvjeti opskrbe početnim paketima eurokovanica, način i rokovi izvješćivanja o predopskrbi banaka, apoenska struktura za isplatu euronovčanica na bankomatima za razdoblje koje nije duže od tri mjeseca od dana uvođenja eura i druga pitanja u vezi s predopskrbom gotovim novcem eura.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag