U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 5/22 objavljen je članak "Osvrt na Prijedlog zakona o uvođenju eura i uređenje prijelaza na euro kao službenu valutu u RH". Autorice članka su Ana Zorić i Ivana Žepić.

Autorice u članku daju pregled odredaba Prijedloga zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH kojeg je Hrvatski sabor u prvom čitanju prihvatio 11.3.2022. Očekuje se da će Hrvatski sabor ovaj zakonski prijedlog usvojiti u drugom čitanju početkom svibnja, s primjenom od 1.1.2023.

Prijedlogom zakona o uvođenju eura utvrđeno je pet osnovnih načela na kojima se temelje sve odredbe Prijedloga, a to su:  načelo zaštite potrošača, načelo zabrane neopravdanog povećanja cijena, načelo neprekidnosti pravnih instrumenata, načelo učinkovitosti i ekonomičnosti te načelo transparentnosti i informiranosti.

Prijedlogom zakona su utvrđena opća pravila za preračunavanje kao i matematička pravila zaokruživanja kako bi se izbjegla bila kakva arbitrarnost prilikom primjene utvrđenih pravila. Osim toga, uređena je opskrba gotovim novcem eura od strane HNB-a za potrebe predopskrbe, kao i posredna predopskrba, pojednostavljena posredna predopskrba, opskrba početnim paketima kovanica eura, a posebno su uređene odredbe posvećene zamjeni gotovog novca kuna za gotov novac eura.

Posebno su obrađene odredbe vezane za razdoblje dvojnog optjecaja, pravila postupanja u tom razdoblju, kao i iznimke vezane za postupanje u ovom razdoblju, te odredbe o dvojnom iskazivanju kada su iznosi istovremeno istaknuti u kuni i u euru uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Prijedloga zakona.

Postupak uvođenja eura ne utječe na valjanost postojećih pravnih instrumenata u kojima se navodi kuna. Prema tom načelu uvođenje eura ne smije utjecati na valjanost postojećih ugovora u kojima se navodi kuna.

Osim toga, utvrđena su i opća pravila preračunavanja nominalne vrijednosti nematerijaliziranih vlasničkih vrijednosnih papira, nematerijaliziranih dužničkih vrijednosnih papira i instrumenata tržišta novca i dr.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag