U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 12/22 objavljen je članak "Ostvarivanje mirovine iz I. i II. stupa mirovinskog osiguranja". Autorica članka je Ljiljana Marušić.

Uvjete za stjecanje prava, postupak i način određivanja mirovina i drugih prava iz mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti uređuje Zakon o mirovinskom osiguranju. U razdoblju do 2030. postupno se izjednačavaju uvjeti za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za muškarce i žene.

Visina mirovine proporcionalna je dužini mirovinskog staža i visini plaća u radnom vijeku, a umanjuje se u slučaju ostvarivanja prijevremene starosne mirovine/povećava ako se mirovina ostvari nakon dobi propisane za starosnu mirovinu. Ipak, s obzirom na postupno mijenjanje uvjeta za ostvarivanje mirovine, datum ostvarivanja prava ponekad može trajno povoljno ili nepovoljno utjecati na visinu mirovine.

To važi i za osiguranike obveznog II. stupa mirovinskog osiguranja koji tijekom postupka stjecanja prava na mirovinu odlučuju hoće li mirovinu ostvariti samo iz I. stupa ili kombiniranu mirovinu iz oba stupa.

1. siječnja 2023. stupaju na snagu izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju prema kojima se povećava obiteljska mirovina i najniža mirovina za sadašnje i buduće korisnike, te se uvodi mogućnost da se uz osobnu prijevremenu starosnu, starosnu ili invalidsku mirovinu koristi i dio obiteljske mirovine. Također se znatno povoljnije određuje starosna mirovina za starije/dugogodišnje osiguranike, što će osiguranike potaknuti da nastave raditi i nakon propisane dobi, jer će tada ostvariti znatno veću mirovinu.

O svemu navedenom možete detaljno pročitati u navedenom članku.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag