U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 8/22 objavljen je članak "Matična evidencija u Zavodu i prijave za vođenje matične evidencije". Autorica članka je Vesna Dejanović.

Matičnu evidenciju o osiguranicima, obveznicima plaćanja doprinosa i korisnicima prava iz mirovinskog osiguranja vodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i to na temelju podataka koje su dužni dostavljati obveznici doprinosa. O obveznim prijavama te rokovima njihova podnošenja autorica piše u nastavku članka.

Matična evidencija je djelatnost prikupljanja, registriranja i vođenja podataka potrebnih za provedbu mirovinskog osiguranja. U matičnu evidenciju Zavoda unose se podaci o: razdobljima osiguranja, ostvarenim plaćama, obveznicima i podaci o korisnicima prava iz mirovinskog osiguranja. S obzirom da se na osnovu evidentiranih podataka ostvaruju prava iz mirovinskog osiguranja, Zavod je dužan osigurati cjelovitost i točnost tih podataka. To se postiže kontrolom u postupku evidentiranja podataka, u redovitim postupcima kontrole te u postupku ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja.

Za točnost podataka odgovara obveznik uspostavljanja prijava za vođenje matične evidencije. U postupku ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja, temeljni elementi za priznanje i određivanje prava (mirovinski staž, plaća, naknade plaće, osnovice osiguranja) uzimaju se iz podataka koji su registrirani i pohranjeni u matičnoj evidenciji.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag