U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 4/22 objavljen je članak "Kriptovalute i porez na dohodak". Autorica članka je mr. sc. Iva Uljanić Škreblin.

Kriptovalute, zvane i virtualne ili digitalne valute, postoje samo online; njih ne izdaje niti nadzire središnja banka, niti bilo koja druga financijska institucija, iako u nekim zemljama se sve više teži k tome da se i taj dio trgovanja svede pod neke zakonske okvire.

Jedan od načina na koji fizička ili pravna osoba može postati vlasnik kriptovalute je zamjenom neke od tzv. fiat valute za kriptovalutu na raznim internetskim portalima koji nude takvu uslugu, ali i na fizičkim „bankomatima“ za kriptovalute. Sve je više takvih bankomata i u Hrvatskoj, u većim gradovima, a popularnosti korištenja bitcoina pridonose i pojedini domaći poduzetnici koji ga prihvaćaju u internetskim plaćanjima turističkog smještaja, u maloprodajnim dućanima i sl.

Na internetskoj stranici Crobitcoin posvećenoj bitcoinu pojašnjeno je nekoliko različitih načina kako se može nabaviti bitcoin.

Valja voditi računa da se trgovanje kriptovalutama smatra financijskom transakcijom te se na dohodak ostvaren po osnovi trgovanja kriptovalutama plaća porez na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka. Pritom se dohodak utvrđuje kao razlika između nabavne i prodajne cijene umanjenoj za ev. troškove trgovanja. U članku se, pored ostalog, navode izuzeća od obveze utvrđivanja dohotka, obrazlaže utvrđivanje dohotka u posebnim slučajevima stjecanja (npr. kupnjom od online trgovca, putem donacija, prodajom vlastite imovine za bitcoine), rudarenjem itd.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag