U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 12/22 objavljen je članak "Izvoz dobara". Autor članka je Dinko Lukač.

Izvoz dobara iz Republike Hrvatske (RH) u treću zemlju oslobođen je od PDV-a ako su ispunjeni svi uvjeti propisani Zakonom i Pravilnikom o porezu na dodanu vrijednost. I obavljene usluge koje su izravno povezane s izvozom dobara također su oslobođene od PDV-a. Izvoznik je osoba koja je dužna podnijeti izvoznu carinsku deklaraciju (ICD) te dokumentaciju za izvozno carinjenje izvoznom carinskom uredu. Da je obavljen izvoz izvoznik (porezni obveznik) dokazuje carinskom deklaracijom (elektronskom ili papirnom). Deklarant podnosi ICD uporabom sustava elektroničke razmjene podataka, koristeći ECS sustav (engl. Export Control System) tj. automatizirani sustav izvoza. Poruka IE 599 je poruka koja se generira iz ECS sustava tek nakon što je carinska služba potvrdila istup robe iz carinskog područja Europske unije (EU). Oslobođenje od PDV-a primjenjuje se kod redovnog izvoza, za poslove u nizu u okviru izvoznih transakcija, te kod izvoza dobara putem poštanskih pošiljki, putem posrednika ili pak putem putničkog prometa.

U tekstu članka kroz praktične primjere potanje se piše o oslobođenju od PDV-a prilikom izvoza dobara te iskazivanju u poreznim prijavama i poslovnim knjigama poreznog obveznika.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag