U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 8/22 objavljen je članak "Dvojno iskazivanje cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti". Autori članka su: Branka Augustinović, Lucija Sušić, Hana Zoričić

Autorice članka obrazlažu obvezu dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti, poslovnih subjekata, ali i sektora opće države, a uz uvođenje eura kao službene valute RH.

Obveza dvojnog iskazivanja započinje prvi ponedjeljak u rujnu 2022., a završava protekom 12 mjeseci od dana uvođenja eura, a provodit će se u skladu sa Zakonom o uvođenju eura, Zakonom o zaštiti potrošačate Pravilnikom o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga.

U razdoblju obveznog dvojnog iskazivanja, koje započinje 5.9.2022. u 00:00 sati i traje do 31.12.2023. do 24:00 sata, poslovni subjekti obvezni su cijenu iskazivati u euru i kuni uz isticanje fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 1 EUR = 7,53450 kuna.

Poslovnim subjektima mogu započeti dvojno iskazivati cijene i druge novčane iskaze vrijednosti i u kolovozu 2022., uz pretpostavku da su ostvareni svi tehnički preduvjeti.

Obveza dvojnog iskazivanja u euru i kuni odnosi se isključivo na izravan odnos prema potrošačima.

Dvojno iskazivanje ne obuhvaća trgovačke ugovore, odnosno račune između poslovnih subjekata (tzv. B2B), interne račune unutar istog društva te razne evidencije i izvještaje koje će biti potrebno slati javnim tijelima. Osim toga, Zakonom su propisana i druga izuzeća od obveze dvojnog iskazivanja.

Poslovni subjekti u postupku izdavanja računa prema državnim institucijama (B2G) nemaju obvezu dvojnog iskazivanja cijena.

Osim za poslovne subjekte, u određenim je slučajevima obveza dvojnog iskazivanja propisana i za sektor opće države.


Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag