Dobrovoljna prijava inozemnih primitaka

Svi građani, rezidenti RH, obvezni su prijaviti Poreznoj upravi  sve primitke (plaću, mirovinu, drugi dohodak, dohodak od kapitala i dr.) koje su ostvarili u inozemtvu. Ako to nisu do sada učinili, PU je uputila poziv da to učine prije no što zaprime službeni poziv.

Ističemo da međunarodni ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja imaju prednost prema odredbama hrvatskog Zakona o porezu na dohodak. Kako se ističe u pozivu PU, građani koji ostvaruju samo mirovinu iz:  Kanade, Kine, Luksemburga, Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Njemačke, Omana, Poljske i San Marina, istu u ovom postupku nemaju obvezu prijaviti, već će Porezna uprava za njih izvršiti automatsku prijavu sukladno službenim informacijama zaprimljenim međunarodnom razmjenom podataka.

Kako bi olakšali postupanje građana uz navedenu problematiku, na web stranici Porezne uprave dani su odgovori na pitanja građana vezano uz prijavu ino primitaka. Pitanja i odgovore možete pogledati ovdje

https://www.porezna-uprava.hr/HR_obrasci/Stranice/NPP_dobrovoljna_prijava_ino_primitaka.aspx

Detaljnije o načinu popunjavanja propisanih obrazaca možete pročitati u članku Sandre Pezo: Dobrovoljno prijavljivanje inozemnih primitaka, Financije, pravo i porezi 2/22.

Znate li da nakon što se pretplatite na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ OSTVARUJETE PRAVO NA NEOGRANIČEN BROJ BESPLATNIH TELEFONSKIH KONZULTACIJA (BEZ DOKUPA MINUTA) s TEB-ovim savjetnicima svaki radni dan od 8,00 do 14,00 sati?

Pretplatu na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ možete naručiti na sljedećoj poveznici Naruči svoj primjerak FIP-a.

Natrag