U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 4/21 objavljen je članak "Zdravstvena zaštita radnika upućenih u inozemstvo za vrijeme pandemije koronavirusa". Autorica članka je mr. Renata Turčinov.

Ako su radnici upućeni u drugu državu članicu Europske unije (EU), Europskog ekonomskog prostora (Lihtenštajn, Norveška i Island – EEP) ili u Švicarsku, zdravstvenu zaštitu će ostvariti na način kako je to propisano europskim pravnim propisima o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti.

U slučaju upućivanja u jednu od država s kojima Republika Hrvatska (RH) ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju kojim je uređeno pitanje korištenja zdravstvene zaštite (ugovorne države), zdravstvenu zaštitu će koristiti u skladu s odredbama pojedinog ugovora.

Ukoliko su radnici upućeni u državu koja nije članica EU/EEP/Švicarska, niti je ugovorna država (tzv. treća država), pravo na zdravstvenu zaštitu će koristiti u skladu s odredbama nacionalnih propisa.

O načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite, ovisno o činjenici u koju je državu radnik upućen, pročitajte u navedenom članku.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag