U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 6/21 objavljen je članak "Uvećani osobni odbitak po osnovi invalidnosti i druge olakšice osoba s invaliditetom u sustavu poreza na dohodak". Autorica članka je Gordana Lončar.

Fizičke osobe mogu pri obračunu plaće/mirovine koristiti pravo na uvećani osobni odbitak temeljem vlastite invalidnosti/tjelesnog oštećenja, ali i temeljem invalidnosti/tjelesnog oštećenja za uzdržavane članove uže obitelji/uzdržavanu djecu uz uvjet da invalidnost dokažu vjerodostojnim ispravama nadležnih tijela te uz uvjet da su podaci o istom upisani na poreznoj kartici.

Porezni obveznici kojima je utvrđen status HRVI-a mogu tijekom godine koristiti i poreznu olakšicu u obliku umanjenja porezne obveze temeljem tako stečenog statusa, a oni koji imaju prebivalište i borave na potpomognutom području mogu dodatno umanjiti poreznu obvezu po toj osnovi. Ukoliko porezni obveznici navedena prava ne iskoriste u tijeku godine, ista mogu iskoristiti u godišnjem obračunu odnosno u posebnom postupku utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak ili putem podnesene godišnje porezne prijave ako imaju obvezu podnošenja iste.

O navedenom, kao i ostalim uvjetima za korištenje propisanih olakšica, piše autorica članka obrazlažući na praktičnim primjerima.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag