U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 7/21 objavljen je članak "Utvrđivanje dohotka zajedničkim obavljanjem samostalne djelatnosti". Autorica članka je mr. sc. Mirjana Mahović Komljenović.

Dohodak ostvaren obavljanjem zajedničke samostalne djelatnosti utvrđuje se kao jedinstveni dohodak, putem jedne Knjige primitaka i izdataka, i raspoređuje na supoduzetnike. Supoduzetnici koji ostvaruju zajednički dohodak obvezni su imenovati nositelja zajedničke djelatnosti, koji se u nadležnoj ispostavi PU zadužuje za plaćanje poreznih obveza, podnošenje izvješća i obrazaca te vođenje poslovnih knjiga i evidencija.

Ako su isporučitelj i primatelj porezni obveznici koji su upisani u registar obveznika PDV-a, te ako primatelj nastavlja sa obavljanjem gospodarske djelatnosti za koju ima pravo na odbitak pretporeza, tada se prijenos imovine obrta kao gospodarske cjeline, ne smatra isporukom na koju treba obračunati PDV.

Pojedina fizička osoba može istupiti iz zajedničkog obrta, a nove osobe mogu pristupiti, pri čemu se nastavlja obavljanje obrtničke djelatnosti. Tko u tom slučaju podnosi Obrazac DOH i za koje razdoblje možete detaljno pročitati u ovom članku.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag