U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 5/21 objavljen je članak "Usluge u nautičkom turizmu - usluga chartera". Autor članka je Darko Marečić.

Pravna osoba ili obrtnik koji namjeravaju iznajmljivati jahtu i/ili brodicu za plovidbu morem u turističke svrhe to može učiniti registriranjem charter usluge NT ili charter djelatnosti, a ukoliko namjerava iznajmljivati i brod za plovidbu morem, odnosno brod, jahtu, brodicu za plovidbu unutarnjim vodama ili pružati usluge smještaja na tim plovilima to može učiniti registriranjem pružanja charter usluga NT te ishoditi rješenje upravnog tijela nadležnog za turizma o ispunjavanju propisanih uvjeta za vrstu plovnog objekta NT.

Plovila koja se iznajmljuju u charteru moraju biti upisana u odgovarajuće upisnike i osposobljena za sigurnu plovidbu, što se dokazuje svjedodžbom o sposobnosti za plovidbu. Pružatelji charter usluga u NT i charter kompanije koje obavljaju charter djelatnost na svom plovilu mogu organizirati putovanja (paket-aranžmane i izlete) i omogućavati povezane putnih aranžmana bez osnivanja turističke agencije, a prilikom pružanja usluga/djelatnosti dužni su pridržavati se obveza propisanih odredbama Zakona o pružanju usluga u turizmu i propisa kojim se uređuje pružanje nautičkog turizma.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag