U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 5/21 objavljen je članak "Ugostiteljska djelatnost - porezni i računovodstveni aspekt". Autorica članka je Irena Slovinac.

Ugostiteljska djelatnost može se obavljati pod uvjetima i na način propisan Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i provedbenim pravilnicima, a podrazumijeva pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka te pružanje usluga smještaja. Ugostitelji koji pružaju usluge pripremanja i usluživanja jela, pića i napitaka obvezni su utvrditi normative. Na pripremljeno i usluženo jelo i slastice u ugostiteljskim objektima PDV se obračunava po stopi 13%, dok se na posluženo piće PDV obračunava po stopi 25%. Osim toga, potrošnja alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima podliježe plaćanju poreza na potrošnju.

Također treba reći da je pandemija bolesti COVID 19 uvelike utjecala na obavljanje ugostiteljskih djelatnosti. Dozvoljeno je obavljanje samo pojedinih ugostiteljskih usluga, uz dodatna ograničenja i uvjete, a niz gradova i općina propisali su niže stope ili ukinuli obvezu plaćanja poreza na potrošnju.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag