U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 1/21 objavljen je članak "Trošarinska izvješća za 2020. godinu". Autorica članka je Željka Marinović.

Trošarinski obveznici podnose dnevna i mjesečna izvješća uporabom sustava elektroničke razmjene podataka. Mali proizvođač vina mora podnositi pisano godišnje izvješće. Mali proizvođači jakog alkoholnog pića obvezni su sami obračunati i platiti trošarinu (prema zapremnini kotla) ako proizvode za vlastite potrebe u količini koja ne prelazi 20 l čistog alkohola godišnje po kućanstvu. Međutim, ako proizvedu za vlastite potrebe količinu veću od 20 l čistog alkohola godišnje po kućanstvu podnosi izjavu.

Podnošenje izvješća i plaćanje trošarine uređeno je odredbama Zakona o trošarinama i Pravilnika o trošarinama, što je i tema ovoga članka.

Obveza podnošenja trošarinskih obrazaca putem navedenog sustava je pravno obvezujuća, a to znači da će se svaki drugi način podnošenja obrasca smatrati nepravovaljanim i podlijegati će odgovarajućim sankcijama.

Trošarinska izvješća za trošarinske proizvode dostavljaju se nadležnom carinskom uredu.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: trošarinska izvješća trošarine duhanski proizvodi kruta goriva energenti godišnje izvješće mjesečno izvješće proizvođači vina mali proizvođači jakog alkoholnog pića vlasnik kotla 

 

Natrag