U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 4/21 objavljen je članak "Staž osiguranja i osnovice za ostvarivanje prava". Autorica članka je Vesna Dejanović.

Kod rješavanja zahtjeva za priznavanje prava iz mirovinskog osiguranja i određivanja vrijednosnih bodova, a time i visine mirovine, važan je utvrđeni staž osiguranja i ostvarena plaća/ osnovica/naknada.

Od 1. siječnja 2003. podaci o stažu osiguranja izvode se na temelju radnog vremena i prijavno-odjavnih podataka (iz prijava o početku osiguranja M-1P i prijava o prestanku osiguranja M-2P) registriranih u matičnoj evidenciji Zavoda.

Autorica članka obrazlaže što se računa u staž osiguranja, na primjerima pojašnjava način izračunavanja staža osiguranja u slučaju kada radnik radi puno radno vrijeme kao i u slučaju rada u nepunom radnom vremenu, što se smatra ostvarenom plaćom u pojedinim razdobljima od 1970. do danas te ukazuje i na osnovice za ostvarivanje prava za pojedine specifična slučajeve (npr. kada plaća nije isplaćena, kada je isplaćena samo za dio godine i dr.).

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag