U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 1/21 objavljen je članak "Porezna reforma u području oporezivanja dobiti". Autorica članka je Marijana Herceg.

Posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit (Nar. nov., br. 138/20) obuhvaćena su sva ona područja koja su bila obuhvaćena i u prethodnim krugovima porezne reforme. Tako se promjene odnose na porezne stope, priznavanje određenih rashoda, utvrđivanje oporezivih prihoda, utvrđivanje transfernih cijena i drugih međunarodnih normi u području oporezivanja. U zadnjem, petom krugu porezne reforme za sve porezne obveznike koji ostvaruju prihode do 7,5 mil. kn snižava se porezna stopa sa 12% na 10%, počevši od poreznih razdoblja koja započinju od 1. siječnja 2021. Stopa poreza po odbitku koja se primjenjuje pri isplati dividendi i udjela u dobit od 1. siječnja 2021. smanjuje se na 10%. Uvedene su i nove odredbe kojima se regulira otpis kreditnih plasmana kod kreditnih institucija. Od 2021. godine, prema izmijenjenom čl. 13. st. 1. Zakona o porezu na dobit, poreznom obvezniku je naglašena obveza redovitog provođenja usklađenja cijena između povezanih osoba. U članku je dan pregled novih odredbi u oporezivanju dobiti.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi: porez na dobit sustav oporezivanja dobiti stopa porez na dobit nova porezna stopa od 10% porez po odbitku naknade za nastupe inozemnih izvođača (umjetnika zabavljača i športaša) otpisi kreditnih plasmana kamatna stopa na zajmove između povezanih osoba usklađenje cijena između povezanih osoba kompenzacijsko usklađenje kontrolirana inozemna društva potpore u uvjetima posebnih okolnosti smanjenje osnovice poreza na dobit Obrazac PD Obrazac PD-NN 

Natrag