U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 1/21 objavljen je članak "Plaće u 2021. - obračun poreza i doprinosa Obračun predujma". Autorica članka je mr. sc. Mirjana Paić Ćirić.

Obračun predujma poreza na dohodak i doprinosa pri isplati dohotka od nesamostalnog rada propisani su Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima. Od 1. siječnja 2021. primjenjuje se izmijenjeni Zakon o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 138/20) kojim su, pored ostalog, propisane nove porezne stope.

Tako će se pri isplati plaća od 1.1.2021., bez obzira za koje se razdoblje isplaćuju, primijeniti nove stope poreza od 20% odnosno 30%. Ističemo da je osnovni osobni odbitak ostao nepromijenjen - 4.000,00 kn kao i ostali osobni odbici. O navedenom, kao i ostalim zakonskim odredbama vezanim uz obračun i isplatu plaće te primjenu novih osnovica za obračun doprinosa, pročitajte u navedenom članku.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: nove stope poreza na dohodak isplata plaća za prosinac u 2021. kako obračunati plaće u 2021. 20% 30% osobni odbitak

 

Natrag