U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 4/21 objavljen je članak "Plaćanje i izmjena predujmova poreza na dohodak od samostalne djelatnosti tijekom 2021." Autorica članka je mr. sc. Mirjana Mahović Komljenović.

Sve fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost obrta i slobodnih zanimanja, a utvrđuju dohodak na temelju poslovnih knjiga, plaćaju mjesečne predujmove na osnovi godišnje porezne prijave. Međutim, u propisanim se slučajevima tako utvrđeni predujmovi mogu i promijeniti. Valja istaći da Porezna uprava više ne donosi rješenja za mjesečne predujmove poreza na dohodak.

Utvrđeni predujmovi vrijede sve do podnošenja nove porezne prijave za sljedeće porezno razdoblje. Ali, na temelju pismenog zahtjeva poreznog obveznika, visina mjesečnog predujma može se i promijeniti tijekom godine.

Za utvrđivanje godišnjeg poreza za 2020. godinu obrtnici su morali primijeniti porezne stope 24% i 36%, ovisno od visine porezne osnovice. Međutim, pri izračunu predujma poreza na dohodak za 2021. godinu, a na temelju prijave poreza na dohodak za 2020., primjenjuju se nove stope poreza na dohodak - 20% odnosno 30%.

Kao što je i navedeno na stranicama Porezne uprave, radi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, poreznim obveznicima s područja Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, u kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom, ​Porezna uprava će po službenoj dužnosti bez posebnog zahtjeva poreznih obveznika, utvrditi predujam poreza na dohodak u iznosu od 0,00 kn, a koji dospijevaju na naplatu do podnošenja prijave poreza na dohodak za 2020. godinu na obrascu DOH koji se PU trebao podnijeti do 1.3.2021. godine.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag