U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 7/21 objavljen je članak "Ozljeda na radu nastala u drugoj državi članici Europske unije". Autorica članka je mr. Renata Turčinov.

Autorica u članku pojašnjava način korištenja zdravstvene zaštite te način utvrđivanja privremene nesposobnosti za rad u slučaju nastanka ozljede na radu ili dijagnosticirane profesionalne bolesti na području druge države članice EU, EEP ili u Švicarskoj radnika, osiguranika HZZO-a, kojega je poslodavac sa sjedištem u Republici Hrvatskoj uputio na privremeni rad u jednu od navedenih država.

Tako se ističe da se u slučaju kada upućeni radnik za vrijeme boravka u drugoj državi članici EU/EEP/Švicarskoj doživi ozljedu na radu, odnosno ako mu se po prvi puta  dijagnosticira profesionalna bolest, ne mora vraćati u Hrvatsku, nego  će njegovo daljnje zdravstveno stanje pratiti ugovorni inozemni liječnik. O nastaloj ozljedi na radu radnik mora obavijestiti svog poslodavca u rokovima prema hrvatskim propisima, a mora se obratiti i inozemnom nositelju zdravstvenog osiguranja.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag