U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 10/21 objavljen je članak "Ostvarivanje mirovine iz I. i II. stupa mirovinskog osiguranja". Autorica članka je Ljiljana Marušić.

Uvjete za stjecanje prava, postupak i način određivanja mirovina i drugih prava iz mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti uređuje Zakon o mirovinskom osiguranju. U razdoblju do 2030. postupno se izjednačavaju uvjeti za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za muškarce i žene.

Visina mirovine proporcionalna je dužini mirovinskog staža i visini plaća u radnom vijeku, a umanjuje se u slučaju ostvarivanja prijevremene starosne mirovine/povećava ako se mirovina ostvari nakon dobi propisane za starosnu mirovinu. Ipak, s obzirom na postupno mijenjanje uvjeta za ostvarivanje mirovine, datum ostvarivanja prava ponekad može trajno povoljno ili nepovoljno utjecati na visinu mirovine.

To važi i za osiguranike obveznog II. stupa mirovinskog osiguranja koji tijekom postupka stjecanja prava na mirovinu odlučuju hoće li mirovinu ostvariti samo iz I. stupa ili kombiniranu mirovinu iz oba stupa o čemu, pored ostalog, piše autorica članka.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag