U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 2/21 objavljen je članak "Novosti u pravilnicima o paušalnom oporezivanju - samostalne djelatnosti i turizam". Autorica članka je Sandra Pezo

S obzirom na izmjene Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 138/20) izmijenjeni su odnosno dopunjeni i pravilnici o paušalnom oporezivanju: Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti (Nar. nov. br. 1/21) i Pravilnik o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu (Nar. nov., br. 1/21), o čemu i piše autorica članka.

Vezano uz samostalnu djelatnost ističemo smanjenje porezne stope sa 12 na 10% (nova stopa se primjenjuje pri utvrđivanju paušalnog poreza na dohodak za 2021. temeljem dohotka iskazanog u  Obrascu PO-SD za 2020.) s tim da se nisu promijenili  porezni obveznici koji mogu ostvareni dohodak od samostalne djelatnosti paušalno oporezivati niti iznosi godišnjeg paušalnog dohotka. Za dohodak ostvaren u 2021. podnosit će se novi Obrazac PO-SD koji je propisan izmjenama Pravilnika.

Vezano uz paušalno oporezivanje djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu ističemo da je, u odnosu na Pravilnik koji je važio do kraja 2020., zbog primjene smanjene porezne stope promijenjena visina godišnjeg paušalnog dohotka.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi: paušalno oporezivanje samostalnih djelatnosti paušalni porez paušalni porez kod iznajmljivanja kako se plaća porez kod iznajmljivanja turistima izmjene kod paušalnog oporezivanja niže stope poreza kod paušalnog oporezivanja

Natrag