U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 9/21 objavljen je članak "Kretanje trošarinskih proizvoda s plaćenom trošarinom između država članica EU". Autorica članka je Željka Marinović.

Kretanje trošarinskih proizvoda puštenih u potrošnju u jednoj državi članici EU, a koji se otpremaju u komercijalne svrhe  u drugu državu članicu EU, dozvoljeno je uz pojednostavljeni papirnati prateći trošarinski dokument (PPTD), što je i tema članka koju autorica u članku detaljno obrazlaže. Trošarinski obveznik koji može primati trošarinske proizvode s plaćenom trošarinom je primatelj iz čl. 6. st. 1. t. 4. Zakona o trošarinama obzirom su isti već pušteni u potrošnju u drugoj državi članici EU te iste drži u komercijalne svrhe na teritoriju RH radi isporuke ili radi potrošnje te strani prodavatelj/njegov porezni zastupnik kod prodaje na daljinu iz čl. 6. st. 1. t. 5. navedenog zakona.

Valja istaknuti da za trošarinske proizvode koji su već pušteni u potrošnju u određenoj državi članici EU, ali su određeni ili namijenjeni za komercijalne svrhe u drugoj državi članici EU, trošarinska obveza ponovno nastaje sukladno propisima države članice odredišta EU, a što  dovodi do povrata trošarine koja je već plaćena u državi članici otpreme EU. Izuzetak je pri unosu trošarinskih proizvoda u putničkom prometu gdje se trošarina plaća samo u državi članici EU u kojoj su ti proizvodi kupljeni.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag