U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 1/21 objavljen je članak "INTRASTAT izvještavanje - modernizacija sustava i novosti u 2021." Autorica članka je Tamara Babić.

Obveznik podnošenja mjesečnih Intrastat izvještaja je svaki poslovni subjekt koji je obveznik PDV-a u Republici Hrvatskoj (RH) te obavlja robnu razmjenu s drugim zemljama članicama Europske unije (EU). Za 2021. prag uključivanja u Intrastat izvještavanje za trgovinski tok primitak iznosi 2.500.000,00 kn te za trgovinski tok otpreme 1.300.000,00 kn. Od 1.2.2021. u RH će se primjenjivati novi Intrastat sustav, funkcionalan i modificiran sukladno zahtjevima modernizacije europskog statističkog sustava. Takav modernizirani Intrastat sustav za obveznike izvještavanja znači obvezu popunjavanja dvaju dodatnih polja u obrascima za trgovinski tok „otpreme“ i to zemlju podrijetla robe i PDV ID broj primatelja/kupca robe u partnerskoj državi članici EU.

U članku autorica potanje piše o svim izmjenama u Intrastat sustavu i novostima glede podnošenja Intrastat obrazaca u 2021.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: intrastat INTRASTAT prag izvještavanja za 2021. tok otprema tok primitak novi Intrastat obrazac novo polje PDV broj primatelja zemlja podrijetla nova KN rok dostave 

Natrag