U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 1/21 objavljen je članak "Godišnja porezna prijava i primjena posebnog postupka utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak za 2020." Autorica članka je Gordana Lončar.

U slučaju da su porezni obveznici tijekom 2020. ostvarili samo konačan dohodak, oni nemaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave odnosno oni  niti ne mogu podnijeti godišnju prijavu, niti će se za tako ostvaren dohodak primijeniti poseban postupak. Međutim, u slučaju ostvarivanja određene vrste godišnjeg  dohotka, porezni su obveznici obvezni podnijeti poreznu prijavu do 1.3.2021. o čemu i piše autorica članka. 

Osim toga, mladim osobama do 30. godine života umanjuje se godišnja porezna obveza obračunana na dio porezne osnovice koja se odnosi na plaću, a na koju se primjenjuje porezna stopa od 24%.  Mlade osobe na koje se primjenjuje poseban postupak ne podnose Obrazac ZPP-DOH radi ostvarivanja navedenoga prava, međutim, ako žele ostvariti pravo na neke druge olakšice o kojima Porezna uprava nema saznanja, tada i one podnose Obrazac ZPP-DOH do kraja veljače, kao i ostale osobe koje žele ostvariti neke olakšice.

Također, propisan je novi obrazac DOH koji su obveznici podnošenja dužni podnijeti do 1. ožujka 2021. (28.2. je nedjelja).

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: godišnja prijava poreza na dohodak za 2020. porezna prijava za 2020. tko je obvezan podnijeti godišnju prijavu za 2020. moram li podnijeti godišnju poreznu prijavu poseban postupak Obrazac DOH Obrazac ZPP-DOH 

 

 

Natrag