U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 1/21 objavljen je članak "Financijski i poslovni izvještaji poduzetnika za 2020." Autor članka je mr. sc. Mladen Štahan.

Poduzetnici su za svaku poslovnu godinu dužni izraditi godišnje financijske i druge izvještaje u skladu s važećim propisima i predočiti ih nadležnim tijelima i institucijama. Zakon o računovodstvu početkom 2020. godine dopunjen je samo odredbama o posebnim okolnostima i očekujemo da će se odredbe kojima su propisani produženi rokovi za predaju financijskih izvještaja primijeniti i na godišnje financijske izvještaje za 2020. Svi poduzetnici dužni su sastaviti i predati u Finu GFI, dodatne podatke za statističke i druge potrebe i druge financijske i poslovne izvještaje za 2020. godinu, prema istom sadržaju i strukturi kao i za 2019. Matice grupa dužne su prijaviti Fini obvezu konsolidacije, provesti konsolidaciju svih financijskih izvještaja za 2020. i predati ih u Finu. Uz GFI, svi poduzetnici obvezno sastavljaju i poslovna izvješća prema ZTD-u za nadzorni odbor i/ili skupštinu. Za GFI i druge financijske i poslovne izvještaje odgovorni su direktori, uprave i nadzorni odbori. O obveznicima, vrstama, rokovima, načinu sastavljanja, reviziji financijskih i drugih poslovnih izvješća, kao i njihovoj javnoj objavi i predočavanju skupštini, te odgovornostima i nadzoru pišemo u članku.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: financijski izvještaj Konsolidirani godišnji financijski izvještaji Razvrstavanje poduzetnika Razvrstavanje grupa poduzetnika Vrste financijskih izvještaja Revizija Revizijski odbor statističke i druge potrebe godišnje izvješće kodeks korporativnog upravljanja nefinancijsko izvješće plaćanja u javnom sektoru dokumentacija za Finu rokovi rokovi u posebnim okolnostima rokovi prema ZTD-u potpisivanje odgovornost 

Natrag