U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 1/21 objavljen je članak "Doprinosi za člana uprave u 2021." Autor članka je mr. sc. Dinko Lukač.

Član uprave je obvezno osigurana osoba po propisu o mirovinskom osiguranju, a doprinose plaća na osnovicu po propisima o doprinosima koji su na snazi od 1.1.2021. Primjena osnovice ovisi o statusu u osiguranju člana uprave. Navedeno znači da osnovicu za obračun doprinosa može utvrditi poslodavac ako je član uprave u radnom odnosu te istovremeno obnaša dužnost člana uprave, odnosno Porezna uprava ako član uprave nije obvezno osiguran po nekoj drugoj osnovi.

U članku autor potanje piše o utvrđivanju propisane osnovice na mjesečnoj i godišnjoj razini, nastanku obveze za doprinose, utvrđivanju razlike doprinosa do propisane godišnje osnovice te drugim specifičnostima koje proizlaze iz odredbi propisa o doprinosima i drugih propisa koji su na snazi od 1.1.2021.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: Član uprave osnovica za obračun doprinosa za 2021. radnik direktor godišnja osnovica razlika doprinosa mlada osoba član uprave umirovljenik stranac izvršni direktor upravitelj zadruge likvidator 

Natrag