Dobrovoljna prijava inozemnog dohotka iz ove i prethodnih godina

Rezidenti RH su, sukladno Zakonu o porezu na dohodak, obvezni prijaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave dohodak ostvaren iz inozemstva.

S obzirom da je temeljem razmjena podataka između PU RH i poreznih tijela drugih država uočeno da neki građani nisu prijavili inozemne primitke, PU je objavila poziv svim rezidentima RH koji su ostvarili bilo koju vrstu primitaka iz inozemstva (mirovine, plaće, drugi dohodak, dohodak od kapitala i dr.) da prijave tako ostvareni dohodak, bez obzira na razdoblje kada su ga ostvarili (u ovoj ili ranijim godinama).

Iznimno, obveza prijave inozemnih primitaka ne odnosi se na mirovine koje primaju građani rezidenti Republike Hrvatske iz sljedećih država: Kanada, Kina, Luksemburg, Sjeverna Makedonija, Maroko, Mauricijus, Njemačka, Oman, Poljska i San Marino.

Dobrovoljnom prijavom inozemnih primitaka porezni će obveznici izbjeći plaćanje novčane kazne za prekršaj kao i plaćanje kamata.

Sve informacije za dobrovoljnu prijavu inozemnih primitaka objavljene su na mrežnim stranicama Porezne uprave u dijelu Obrasci/Dobrovoljna prijava ino primitaka.

Inozemne primitke ostvarene u ranijim razdobljima rezidenti RH mogu prijaviti na obrascu „Dobrovoljna prijava inozemnih primitaka“  putem sustava ePorezna, putem pošte ili osobnim dolaskom u nadležnu Ispostavu Porezne uprave prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu.

Detaljnije o navedenom možete vidjeti ovdje

https://www.porezna-uprava.hr/Stranice/Vijest.aspx?NewsID=3293&List=Vijesti

Znate li da nakon što se pretplatite na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ OSTVARUJETE PRAVO NA NEOGRANIČEN BROJ BESPLATNIH TELEFONSKIH KONZULTACIJA (BEZ DOKUPA MINUTA) s TEB-ovim savjetnicima svaki radni dan od 8,00 do 14,00 sati?

Pretplatu na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ možete naručiti na sljedećoj poveznici Naruči svoj primjerak FIP-a.

Natrag