U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 2/20 objavljen je članak " Zdravstveno osiguranje redovnih učenika i studenata". Autorica članka je Jasenka Pap.

Sažetak članka:

Osiguranim osobama u obveznom zdravstvenom osiguranju obuhvaćeni su osiguranici u koje, između ostaloga, spadaju i redovni učenici i studenti koji su navršili 18 godina života kao zasebne kategorije osiguranika te osigurane osobe djeca do navršene 18. godine života, koja status stječu neovisno od toga da li se nalaze na redovnom školovanju i neovisno da li imaju nosioca zdravstvenog osiguranja preko kojeg bi ostvarivali zdravstveno osiguranja. Nakon navršenih 18. godina života status osiguranih osoba djece se mijenja, te ističemo:

  • ako nisu redoviti učenici/studenti prijavljuju se HZZO-u u roku od 30 dana od dana navršene 18. godine, a troškove podmiruje RH,
  • ako su redoviti učenici/studenti, obvezno su osigurani temeljem redovitog školovanja, najduže 8 godina po toj osnovi, a
  • nakon završetka školovanja prijavljuju se HZZO-u u roku od 90 dana bez plaćanja doprinosa (prava iz zdravstvenog osiguranja imaju samo 30 dana).

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi:

redovni učenici i studenti zdravstveno osiguranja učenika i studenata

Natrag