U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 11/20 objavljen je članak "Zdravstvena zaštita članova obitelji u pratnji upućenog radnika". Autorica članka je Renata Turčinov.

Osim radnika, osiguranika HZZO-a, kojega je poslodavac sa sjedištem u Republici Hrvatskoj uputio na rad, stručno usavršavanje odnosno obrazovanje u inozemstvo, pravo na prekograničnu zdravstvenu zaštitu ostvaruju i članovi njegove obitelji (supružnik i djeca) koji s njime borave u inozemstvu. Način osiguranja članova obitelji upućenih radnika propisan je Pravilnikom o pravima, uvjetima i načinu korištenja prekogranične zdravstvene zaštite. Ovisno o tome u kojoj državi borave uz upućenog ranika, zdravstvenu zaštitu članovi obitelji ostvaruju u skladu s europskim pravnim propisima iz područja obveznog zdravstvenog osiguranja, međunarodnim ugovorima o socijalnom osiguranju, odnosno hrvatskom zakonodavstvu.

Autorica u članku opisuje uvjete i način ostvarivanja prava članova obitelji upućenog adnika na prekograničnu zdravstvenu zaštitu te opseg korištenja  zdravstvene zaštite.

 

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: članovi obitelji upućenih radnika prekogranična zdravstvena zaštita zaštita članova obitelji u inozemstvu obrazovanje u inozemstvu boravak u inozemstvu 

Natrag