U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 3/20 objavljen je članak "Zakon o obrtu - novine u 2020.". Autorica članka je Sanja Želinski Matunec.

Sažetak članka:
Izmjenama Zakona o obrtu propisano je da se sezonski obrt u 2020. može obavljati najdulje 9 mjeseci. Razdoblje sezone ne mora biti jedno neprekinuto razdoblje, tj. sezonsko obavljanje obrta moguće je i kroz nekoliko razdoblja u godini, s time da ukupno trajanje ne smije biti dulje od zakonskog maksimuma od 9 mjeseci. Propisan je prestanak ograničenja djelatnosti koje se mogu obavljati sezonski. Kod otvaranja novog obrta isti je oslobođen od plaćanja obrtnice, a u slučaju promjene sjedišta obrta, odnosno kod zatvaranja obrta i njegova brisanja iz Obrtnog registra ukinuta je obveza vraćanja obrtnice nadležnom upravnom tijelu. Dopunjeni su razlozi prestanka obrta po sili zakona. Odobrenje za obavljanje domaće radinosti ili sporednog zanimanja više se ne plaća. U tekstu članka daje se pregled izmjena Zakona o obrtu, a iste se najvećim dijelom odnose na obrazovanje i osposobljavanje za obavljanje vezanih obrta, a manjim dijelom na obavljanje obrta, domaću radinost i sporedna zanimanja te na organiziranost obrta.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: obrt obrtnik sezona sezonski obrt najdulje 9 mjeseci prestanak ograničenja sezonskih djelatnosti oslobođenje od plaćanja obrtnice obrtnica ne vraća se obrtnica prestanak obrta po sili zakona domaća radinost sporedno zanimanje obrazovanje osposobljavanje vezani obrt naukovanje strukovni kurikulum naučnički ispit majstorski ispit stručna osposobljenost tijela HOK-a

Natrag