U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 9/20 objavljen je članak "Utvrđivanje i izmjena predujmova poreza na dobit za 2020." Autorica članka je mr. sc. Mirjana Mahović Komljenović.

Mjesečna svota predujma poreza na dobit utvrđuje se na osnovi podataka iskazanih u poreznoj prijavi za prethodno porezno razdoblje. Na temelju pismenog zahtjeva poreznog obveznika, obavljenog nadzora ili drugih podataka o poslovanju s kojima raspolaže, Porezna uprava može rješenjem izmijeniti visinu mjesečnih predujmova. Određenim skupinama poreznih obveznika koji su radi nastanka posebnih okolnosti morali obustaviti svoje poslovanje ili su poslovanje nastavili ali u smanjenom opsegu, PU može smanjiti mjesečni predujam poreza na dobit na manji iznos temeljem zahtjeva poreznog obveznika, ili mjesečni predujam poreza na dobit po službenoj dužnosti utvrditi u iznosu od 0,00 kn.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi: porez na dobit prijava poreza na dobit predujmovi poreza na dobit smanjenje predujmova poreza na dobit razlika za povrat ili uplatu poreza po podnesenoj poreznoj prijavi zahtjev za obročnu otplatu odgođenih poreznih obveza zahtjev za izmjenom/smanjenjem predujmova poreza na dobit oslobođenje od podmirivanja poreznih obveza radi nastupa posebnih okolnosti

Natrag