Upute za ugostitelje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je 19.4.2020. Upute za ugostiteljske objekte  kojom se dopušta obavljanje rada ugostiteljskih objekata iz skupine Restorani, Barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i Catering objekti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način propisan tom Uputom. Uputa je objavljena na mrežnoj stranici www.hzjz.hr.

Uputom su propisane slijedeće mjere:

  1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu;
  2. Naručitelj preuzima kupljeno na vatima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta;
  3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 m., između kupaca, ugostitelja i kupca te ugostitelja međusobno ukoliko jedan naplaćuje, a drugi izdaje;
  4. Preporuča se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i ugostitelja;
  5. Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama;
  6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult, i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira;
  7. Proizvod (obrok, napitak i dr.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), a ukoliko to nije moguće organizirati, ugostitelj mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti;
  8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta;
  9. Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska;
  10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjere fizičke udaljenosti;
  11. Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.
Natrag