U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 6/20 objavljen je članak "Prijeboj (kompenzacija)". Autor članka je Domagoj Zaloker.

Poduzetnici međusobne obveze i potraživanja nerijetko namiruju bez uporabe novčanih sredstava, odnosno namiruju ih nekim oblikom tzv. obračunskog plaćanja. Najrašireniji oblik obračunskog plaćanja u tuzemstvu je prijeboj ili kompenzacija. Dvije najčešće vrste prijeboja u praksi su prijeboj jednostranom izjavom volje i ugovorni (višestruki) prijeboj. Prijeboj je uređen odredbama čl. 195. – 202. ZOO-a kojima su propisana pravila o općim uvjetima, izjavi, učincima i slučajevima kada je prijeboj zakonski isključen. Prijebojem dužnik podmiruje svoju obvezu vjerovniku bez prijenosa novčanih sredstava ili isporuke dobara ili usluga. Prema tome, prijebojem se prebijaju međusobna potraživanja dviju strana. Prebija se potraživanje koje vjerovnik „A“ ima prema svom dužniku „B“ s potraživanjem koje vjerovnik „B“ ima prema svom dužniku „A“. U prijeboju mogu učestvovati i pravne i fizičke osobe, čak i na način da na jednoj strani stoji pravna, a na drugoj strani fizička osoba. Ako se kojim slučajem radi o različitim iznosima međusobnih potraživanja, što je u praksi i najčešći slučaj, tada se prijeboj obavlja u iznosu potraživanja koji je jednak svim sudionicima u prijeboju što znači da će jedna tražbina potpuno prestati, a druga djelomično. Ugovorni odnosno višestruki prijeboj nije propisan ZOO-om. Odnosi subjekata u ugovornom ili višestrukom prijeboju, određeni su ugovornim, odnosno sporazumnim odnosom, a ne davanjem jednostrane izjave.  U višestrukom prijeboju dobrovoljno može sudjelovati više subjekata. Među sudionicima višestrukog prijeboja ne postoji izravna uzajamnost, pa je stoga potrebno napraviti zatvoreni krug međusobnih tražbina i obveza. Međusobne obveze sudionika prestaju na dogovoreni dan, ali ne prije potpisa zadnjeg sudionika u prijeboju.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: prijeboj kompenzacija izjava zakon obveznim odnosima blokada računa provedbi ovrhe novčanim sredstvima ugovori višestruki višestruka

Natrag