U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 5/20 objavljen je članak "Potpora za očuvanje radnih mjesta - računovodstveni i porezni tretman". Autorica članka je Irena Slovinac.

Poduzetnici koji su ostvarili potporu za očuvanje radnih mjesta, radniku obračunavaju i isplaćuju plaću sukladno ugovoru o radu, pravilniku o radu odnosno kolektivnom ugovoru. Ugovorena plaća u ukupnom iznosu trošak je poslodavca, a primljena potpora iskazuje se kao prihod. Poslodavac  koji je ostvario potporu za očuvanje radnih mjesta ostvaruje pravo i na mjeru plaćanja obveznih doprinosa za iznos isplaćene sufinancirane neto plaće, a uz ispunjenje uvjeta te podnošenje zahtjeva Poreznoj upravi može koristiti odogodu/oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa obračunatih iz/na iznos plaće iznad iznosa sufinanciranog od strane HZZ-a. Kako evidentirati ove transakcije pišemo u članku.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: doprinos plaća plaće potpora za očuvanje radnih mjesta potpore za očuvanje radnih mjesta porez naknade plaće naknada plaće refundacija državne potpore državne pomoći rashod trošak porez na dobit dohodak

Natrag