U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 11/20 objavljen je članak "Ostvarivanje mirovine iz I. i II. stupa mirovinskog osiguranja". Autorica članka je Ljiljana Marušić.

Zakonom o mirovinskom osiguranju propisani su, pored ostalog, uvjeti za ostvarivanje starosne/prijevremene starosne mirovine s tim da je za žene propisani prijelazno razdoblje do 2030. godine kada se izjednačavaju uvjeti za muškarce i žene. Valja napomenuti da i osiguranik koji je nakon ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu nastavio raditi, ali ne više s punim radnim vremenom, nego do polovice punog radnog vremena, može i bez prestanka radnog odnosa steći pravo na starosnu mirovinu od dana s kojim je nakon ispunjenja uvjeta nastavio raditi do polovice punog radnog vremena. Nastaviti raditi mogu i osobe koje su ostvarile prijevremenu starosnu mirovinu kao i osobe s dugogodišnjim osiguranjem.

Autorica u članku, pored ostalog daje prikaz iznosa starosne mirovine s dodatkom od 27% od 1.7.2020., ovisno o visini ostvarene plaće u odnosu na prosječnu plaću RH, ukazuje na ključne činjenice o kojima ovisi isplata mirovine iz II. stupa MO te na utjecaj datuma stjecanja prava na visinu mirovine.

 

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: mirovine mirovina uvjeti za mirovinu mirovina iz prvog stupa mirovina iz drugog stupa mirovinsko osiguranje starosna mirovina prijevremena starosna mirovina obiteljska mirovina invalidska mirovina  

Natrag