U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 9/20 objavljen je članak "Odgovornost za materijalne nedostatke kod ugovora o kupoprodaji". Autor članka je Antonio Marečić.

Kod ugovora o kupoprodaji prodavatelji odgovaraju kupcu za materijalne nedostatke stvari koji se mogu sastojati u nedostacima u kvaliteti i kvantiteti. Kako bi kupac ostvario svoja prava prema prodavatelju s osnove materijalnih nedostatka na stvari (uklanjanje nedostatka, predaja druge stvari bez nedostatka, sniženje cijene ili raskid ugovora), dužan je pravodobno i uredno obavijestiti prodavatelja o nedostacima. U svakom od tih slučajeva kupac ima pravo i na popravljanje štete prema općim pravilima o odgovornosti za štetu.

O tome kada i pod kojim pretpostavkama postoji odgovornost prodavatelja za nedostatke (u građanskopravnom, trgovačkom ili potrošačkom ugovoru) te koja su u tom slučaju prava kupca i u kojem roku ih mora ostvariti, pišemo u ovome članku uz pregled relevantne sudske prakse.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi: obvezno pravo odgovornost za materijalne nedostatke kod ugovora o kupoprodaji potrošački ugovori potrošači trgovački ugovori ugovor o kupoprodaji

Natrag