U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 8/20 objavljen je članak " Obrazac JOPPD - iskazivanje potpore za skraćivanje radnog vremena".  Autorica članka je Sandra Pezo.

Budući je Vlada RH donijela mjeru za očuvanje radnih mjesta za razdoblje od lipnja do prosinca 2020. temeljem koje Hrvatski zavod za zapošljavanje isplaćuje potpore, a radi razmjene podataka između Porezne uprave i HZZ-a, propisan je i poseban način iskazivanja potpore u JOPPD obrascu. Stoga autorica u članku na primjerima objašnjava način iskazivanja isplate plaće i potpore u Obrascu JOPPD, kako bi se ostvario povrat te odobrene i isplaćene potpore i pripadajućih obračunatih i uplaćenih doprinosa iz i na osnovicu tj. potporu.

Sukladno izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 74/29), potpora se mora iskazati kao dio ugovorene plaće iskazati u Obrascu JOPPD na isti način (korištenjem istih šifri) kao i kod svake druge isplate plaće s tim da se podaci o dodijeljenoj potpori i obračunatim doprinosima za obvezna osiguranja moraju iskazati još jednom u posebnom retku s posebnom oznakom.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Natrag