Obavijest HZZO-a: HZZO priznaje prava temeljem profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti

18.03.2020.

Donesen je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o pravima uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti (https://www.hzzo.hr/wp-content/uploads/2020/03/N.pdf).

 Naime, novim Pravilnikom predviđena je mogućnost ostvarivanja prava temeljem priznate profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka zarazne bolesti, uvažavajući specifična obilježja zaraznih bolesti, od kojih je glavna prenosivost koja se ostvaruje ispunjenjem uvjeta međusobno povezanih u epidemiološki (tzv. Vogralikov) lanac kojeg čine izvor zaraze, putovi prijenosa i širenja zaraze, ulazno mjesto zaraze, količina i virulencija uzročnika, te dispozicija osobe.

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja donesen je u skladu s mjerama Vlade Republike Hrvatske i Odlukom o proglašavanju opasnosti od epidemije zarazne bolesti COVID-19, u žurnom postupku, uz primjenu skraćenog trajanja postupka savjetovanja s javnošću, zbog izvanrednih okolnosti.

Natrag