U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 5/20 objavljen je članak "Novele zakona u sektoru ugostiteljstva i turizma". Autor članka je Darko Marečić.

Hrvatski sabor donio je izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o pružanju usluga u turizmu te dopune Zakona o turističkoj pristojbi i Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma kojima je, u svrhu ublažavanja gospodarske štete uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 i financijskog rasterećenja, drugačije uredio pružanje određenih usluga u ugostiteljstvu i turizmu.

Novelom ZUD-a produžuje se rok važenja privremenih rješenja o obavljanju ugostiteljske djelatnosti/ ugostiteljskih usluga onim ugostiteljima odnosno iznajmljivačima i nositeljima OPG-a koji su nadležnom tijelu u propisanom roku podnijeli zahtjev za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađene građevine, odgađa postupak rekategorizacije ugostiteljskih objekata, produžuje rok za usklađenje objekata u domaćinstvu iznajmljivača koji su ishodili rješenje o odobrenju prije 1.9.2007., omogućava pružanje samo pojedinih ugostiteljskih usluga i dr. Izmjenama ZPUT-a ublažavaju se uvjeti za voditelja poslova turističke agencije, mijenjaju uvjeti za pružanje usluga turističkog vodiča, za internetske platforme propisuje obveza isticanja poreznog/PDV ID broja pružatelja usluge, uvodi moratorij na raskid ugovora i izdavanje vaučera u uvjetima posebnih okolnosti i dr.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: turizam turističke agencije putnička agencija ugostiteljstvo ugostitelj ugostiteljska djelatnost ugostiteljske usluge OPG obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iznajmljivač kamp hotel objekti za pružanje usluga smještaja turistički vodič turistička pristojba boravišna pristojba turističke zajednice turistička zajednica vaučer Internet platforma Internet agencija

Natrag