U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 6/20 objavljen je članak "INCOTERMS 2020 transportne klauzule i carinska vrijednost robe". Autorica članka je mr. sc. Branka Tuđen.

Carinska vrijednost robe jedan je od temeljnih elemenata koji se utvrđuje pri uvozu robe. Jedan od troškova koji se uzima u obzir kod utvrđivanja carinske vrijednosti je i trošak transporta koji uključuje prijevoz i osiguranje robe, te troškove utovara, istovara i rukovanja robom povezane s prijevozom uvezene robe. Paritet isporuke naznačen na računu ili u ugovoru o kupoprodaji daje nam informaciju jesu li troškovi utovara, prijevoza, osiguranja i drugi troškovi već uračunati u cijenu robe koju je kupac platio ili iste treba dodati cijeni stvarno plaćenoj za robu prilikom utvrđivanja carinske vrijednosti. Pariteti isporuke (INCOTERMS) predstavljaju međunarodna pravila koja uređuju pravo-ekonomske odnose između kupca i prodavatelja u međunarodnoj trgovini glede prijenosa rizika i troškova pri isporuci robe s jedne na drugu ugovornu stranu. Autorica u tekstu na primjerima piše o paritetima isporuka te novostima u INCOTERMS 2020.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: Carinski postupak carinska vrijednost transportna klauzula paritet incoterms INCOTERMS 2020 EXW FCA CPT DAP DPU DDP FAS FOB CFR CIF trgovački termini kopneni prijevoz morski prijevoz trošak prijevoza

Natrag