U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 3/22 objavljen je članak "Privremena obustava obavljanja obrtničke djelatnosti". Autor članka je Krešimir Vranar.

U razdoblju privremene obustave obrtničke djelatnosti, obavljanje djelatnosti je u mirovanju.

Autor u članku pojašnjava obveze obrta kod privremene obustave obavljanja obrtničke djelatnosti te na primjerima pojašnjava evidentiranje poslovnih promjena za vrijeme privremene obustave obavljanja obrtničke djelatnosti u poslovnim knjigama.

Privremena obustava obavljanja obrtničke djelatnosti, s obzirom na vrijeme trajanja, može biti u trajanju: do jedne godine, a iznimno dulje od jedne godine, u slučaju bolesti ili nastupa više sile (poplava, potres, veliki požar i sl.) odnosno do tri godine, kada koristi rodiljni, odnosno roditeljski dopust.

Za vrijeme privremene obustave obavljanja obrtničke djelatnosti obrtnik ima obvezu plaćati mjesečne predujmove poreza na dohodak. Isto tako, za to vrijeme ima obvezu plaćanja i propisanih doprinosa, a ne plaća doprinose samo za vrijeme bolovanja od 43. dana nadalje te za vrijeme rodiljnog/roditeljskog dopusta.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag