U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 3/22 objavljen je članak "Prilagodba gospodarstvenika prilikom uvođenja eura u Republici Hrvatskoj)". Autori članka su Branka Augustinović i Lucija Sušić.

Prijedlogom Zakona o uvođenju eura, koji je bio na javnoj raspravi, uređuje se uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, propisuju se pravila o preračunavanju cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti kao i obveza dvojnog iskazivanja cijena, te se utvrđuje trajanje prijelaznog razdoblja u kojemu će se u optjecaju istodobno nalaziti kuna i euro. Pod uvjetom da se ispune svi zadani kriteriji za ulazak u eurozonu, ciljani datum uvođenja eura je 1. siječnja 2023.

Kako bi se prilagodbe gospodarstva mogle provesti na vrijeme, a sve informacije bile na raspolaganju na jednostavan, Koordinacijski odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača izradio je dokument Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Obveza dvojnog iskazivanja, najvažnija mjera zaštite potrošača, započinje prvi ponedjeljak u rujnu 2022. te završava protekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura (započinje 5.9.2022. i traje zaključno do 31.12.2023.), a provodit će se u skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH, Zakonom o zaštiti potrošača te Pravilnikom o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga.

Tijekom razdoblja obveze dvojnog iskazivanja ukupan iznos na računu koji potrošač treba platiti mora biti iskazan u obje valute, budući da se iznimke ne odnose na obvezu dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa na računima. Također, na računu je potrebno iskazati i fiksni tečaj konverzije.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag