U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 3/22 objavljen je članak "Novi Pravilnik o kontroli podataka o kojima ovise prava iz mirovinskog osiguranja". Autorica članka je Vesna Dejanović.

Od 1. siječnja 2022. na snazi je novi Pravilnik o postupku i načinu kontrole podataka o kojima ovise prava iz mirovinskog osiguranja (Nar. nov., br. 139/21), što je i tema ovoga  članka.

Kako bi se korisnicima osigurao točan izračun vrijednosnih bodova (za izračun mirovine), HZMO kontrolira podatke za ostvarivanje prava u skladu sa Zakonom o mirovinskom osiguranju i novim Pravilnikom. Ističemo da se Pravilnik ne odnosi na kontrolu: za samostalne obveznike doprinosa, drugog dohotka, razlike doprinosa za članove uprave te druge samostalne djelatnosti.

Od novina koje su propisane Pravilnikom ističemo da su za cijelo razdoblje kontrole propisane samo dvije vrste rekapitulacija, propisana je jedna nova tiskanica Popisa radnika kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem te se uvodi kontrola podataka, dostava dokumentacije i izrada zapisnike elektroničkim putem.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag