U Nar. nov., br. 110/19 od 15. studenoga 2019. objavljen je novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj koji stupa na snagu 1. siječnja 2020.

Temeljem novog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj obilježavat će se dva nova blagdana:

  • 30. svibnja – Dan državnosti (subota u 2020.) i
  • 18. studenoga – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (srijeda u 2020.)

Dosadašnji datum 25. lipnja koji se obilježavao kao Dan državnosti, obilježavat će se kao spomendan, i to kao Dan neovisnosti, dok će se 8. listopada obilježavati također kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora (umjesto dosadašnjeg blagdana – Dan neovisnosti).

Zakonom se, u čl. 3., propisuje da kršćanski vjernici koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru imaju pravo ne raditi na dan Uskrsnog ponedjeljka uz pravo na naknadu plaće za taj dan što predstavlja novinu u odnosu prema dosadašnjem zakonskom rješenju. Istim se člankom preciziraju i prava vjernika islamske odnosno židovske vjeroispovijesti vezana za pravo na plaćeni neradni dan u slučaju kada pojedini vjerski blagdani traju nekoliko dana.

Natrag