Vrijeme održavanja: 17.8.2023. (četvrtak)
Početak u 9,30 sati
Trajanje izlaganja: 180 min + odgovori na pitanja

3 boda za ovlaštene revizore*

Na ovom webinaru polaznicima će detaljno i na praktičnim primjerima biti prikazana primjena Direktive Vijeća 2006/112/EZ i hrvatskog Zakona o PDV-u u slučajevima kada tuzemni porezni obveznici sudjeluju u obavljanju i primanju usluga povezanih s inozemstvom (države članice EU i treće zemlje). Između ostaloga, na ovom webinaru ćemo prikazati kako se utvrđuje mjesto oporezivanja usluge, kada tuzemni porezni obveznik mora ishoditi PDV identifikacijski broj, kada nastaje oporezivi događaj i obveza obračuna PDV-a (ili prijenosa porezne obveze), na koji način se ostvaruje pravo na odbitak pretporeza, što treba biti navedeno na izlaznom računu za usluge obavljene u inozemstvo te kako se obavljene i primljene usluge povezane s inozemstvom evidentiraju u poreznim evidencijama i prijavama.


Program:

 1. Utvrđivanje mjesta obavljanja (oporezivanja) usluga
 2. Utvrđivanje poreznog statusa tuzemnih i inozemnih primatelja usluge
 3. Temeljno načelo utvrđivanja mjesta obavljanja (oporezivanja) usluga
 4. Izuzeci od temeljnog načela utvrđivanja mjesta obavljanja (oporezivanja) usluga
 5. Obveza registriranja za potrebe PDV-a (ishođenje PDV identifikacijskog broja)
 6. Nastanak oporezivog događaja i obveze obračuna PDV-a kod obavljenih i primljenih usluga povezanih s inozemstvom
 7. Ostvarivanje prava na odbitak pretporeza kod usluga primljenih iz inozemstva
 8. Evidentiranje obavljenih i primljenih usluga povezanih s inozemstvom u PDV knjigama i prijavama
 9. Praktični primjeri obavljenih i primljenih usluga povezanih s inozemstvom
 10. Odgovori na pitanja polaznika webinara

Predavač: TEB-ov viši savjetnik: Domagoj Zaloker, dipl. oec.

Materijal: Prezentacije u PDF-u dostavljaju se polaznicima na mail naveden u prijavnici nakon uplate kotizacije, prije početka webinara.

Kotizacija:

 1. Za pretplatnike TEB-ovog časopisa „Financije, pravo i porezi“ naknada za sudjelovanje na webinaru s uključenim popustom iznosi 76,00 eura (572,62 kn) po polazniku, ako je obveza za 2023. podmirena.

 2. Za potpisnike Ugovora o uslugama savjetovanja s TEB-om naknada za sudjelovanje na webinaru s uključenim popustom iznosi 47,50 eura (357,89 kn) po polazniku, ako je obveza za 2023. podmirena.

 3. Za sve ostale polaznike (nepretplatnike) naknada za sudjelovanje na webinaru iznosi 95,00 eura (715,78 kn) po polazniku, pri čemu drugi i svaki sljedeći polaznik iz iste pravne osobe nepretplatnika plaća kotizaciju s uključenim popustom u iznosu od 85,50 eura (644,20 kn).

Temeljem čl. 39. st. 1. toč. i) Zakona o PDV-u, kotizacija je oslobođena od PDV-a.

Uplata: Naknada za sudjelovanje uplaćuje se unaprijed u korist transakcijskog računa TEB-a HR56 2340 0091 1001 8078 7.

Prijava:

Prethodna prijava je obavezna. Molimo vas da radi organizacije webinara i pravovremene dostave pisanog materijala, kotizaciju uplatite i dostavite prijavnicu najkasnije jedan radni dan prije održavanja.

 • Prijave za sudjelovanje dostavljaju se u TEB isključivo putem web prijavnice. Kad se iz iste pravne osobe prijavljuje više sudionika, molimo da u prijavnici navedete mail svakog sudionika, kako bismo svakome mogli dostaviti link za povezivanje na webinar.
 • Uputu za prijavu i sudjelovanje na TEB-ovom internet seminaru (webinaru) pogledajte na ovoj poveznici.

U slučaju poteškoća kod povezivanja, polaznici će se na dan održavanja webinara moći javiti na mobitel čiji broj ćemo javiti uz dostavu pisanog materijala u PDF-u.

*OVLAŠTENI REVIZORI: Od Ministarstva financija dobili smo prethodnu suglasnost prema kojoj će se prisustvom na ovom webinaru revizorima priznati 3 boda stalnog stručnog usavršavanja iz računovodstvenog područja. Radi priznavanja bodova ovlašteni revizori trebaju na e-mail TEB-a dostaviti prijavnicu s točnim podacima, označiti da su ovlašteni revizori, u kučici „Poruka“ obvezno upisati svoj (revizorski) registarski broj i sudjelovati na webinaru čitavo vrijeme trajanja.

Politika privatnosti platforme Zoom dostupna je ovdje, a Uvjeti korištenja mogu se pročitati ovdje.

Svojom prijavom i sudjelovanjem na webinaru, polaznici potvrđuju da su upoznati s Politikom privatnosti i da prihvaćaju Uvjete korištenja platforme Zoom.

TEB otklanja svaku odgovornost vezanu uz mogući neispravan rad platforme Zoom, zastoj u radu ili nemogućnost polaznika za prijavu na webinar. Ni u kojem slučaju TEB ne snosi odgovornost za bilo kakvu štetu ili gubitak, koji mogu nastati polazniku, a proizlaze ili su vezani uz uporabu platforme Zoom.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na tel. 01 4571 640.

Molimo vas da nam pravovremenom prijavom i uplatom omogućite kvalitetnu organizaciju webinara.